Que és el ball de bastons?

ballbastons2

Tal com és coneguda, és una antiquíssima i tradicional dansa, estesa per molts països d’Europa i fortament arrelada a les nostres contrades. Antoni Insenser i Bertran (1858-1910), en el seu treball El Penedès, balls, danses i comparses (any 1904-1905), i més tard Francesc de P. Bové (1875-1949), El Penedès, folklore dels balls, danses i comparses populars (any 1926), afirmen que el ball de bastons és, sens dubte, la dansa més antiga de les danses. En la recopilació del llibret Manuscrito del Parvulario, origina I de Don Roque Grau Riera (mestre), editat per la impremta de la Casa Provincial de la Caridad de Barcelona l’any 1926, s’esmenta, en una carta feta per Agostin Colominas a Mataró, el dia 26 de desembre de 1901, adreçada al Sto. José Guardia de Barcelona, la següent frase: «Los bastoneros o ball de bastons, estaban ya en uso en los primeros siglos de la Iglesia, según dice San Agustín y significan la alegría que debe reinar en estas festividades y en otras de singular veneración.»

La ballen grups de nois o homes (darrerament també s’hi han incorporat les noies), abillats d’una forma concreta (segons les contra- des), en nombre de 8, 10, 12 o 16 balladors, armats d’un bastó a cada ma (menys el banderer, que aguanta la bandera o ensenya del grup), que al so d’una melodia tocada per diferents instruments realitzen unes evolucions, amb passos o salts, interpretant una coreografia preestablerta, mentre colpegen acompassadament i rítmicament els bastons propis amb els dels altres companys ballaires.

D’aquesta succinta i concreta definició, anirem estudiant amb de- tall la implantació geogràfica, els orígens, la historia, els tipus de vestuari, la forma dels bastons, les seves melodies, els instruments emprats per a l’acompanyament, la coreografia dels balls i tots els trets més importants, per tal de conèixer i aprofundir en tot allò que faci referència a aquesta dansa.